DEPURAR & NODRIR &
REVITALITZAR
Aprofitem aquests dies per realitzar un procés depuratiu.
Per realitzar un
procés depuratiu cal tenir en compte diferents paràmetres. Per
poder-ho mantenir en el temps de forma còmode i relaxada el més
important és trobar l’equilibri entre depurar, nodrir i
revitalitzar.
Tot és vibració,
nosaltres vibrem en una freqüència i el que ens envolta també. Els
nostres pensaments són vibració i els aliments també.
La vibració d’un
aliment ve determinada per diferents factors com és; com ha estat
cultivat, si és natural o no, si conté químics, si ha rebut la
llum del sol, si és integral,... i també d’accions alhora de
menjar; si estem relaxats, si som agraïts, si ho fem de forma
conscient, si estem relaxats,...
Els nostres
pensaments condicionen el nostre estat emocional.
Quan decidim fer una
depuració de l’organisme per eliminar tòxics, hem de pensar que
també estem mobilitzant energia, per tant mobilitzem emocions,
pensaments, estats d’ànim, vivències i això aflorarà a la
superfície. Per tant cal respectar els tempos, la constitució
de cadascú i la seva capacitat d’assumir-ho.
El cos físic
elimina tòxics, el cos emocional emocions retingudes, enquistades i
no expressades. Això pot comportar un canvi de caràcter, d’estat
d’ànim, sensacions caòtiques....
El primer pas és
depurar i després nodrir sense embrutar (per això cal fer un canvi
en l’alimentació) procurant que el que mengem ens doni vitalitat i
així també menjarem menys.
DEPURACIÓ
La millor època per
fer depuració es a la primavera. També tenint en compte la
influencia de la lluna: millor quan és minvant (després de la lluna
plena) ja que el cos té més facilitat per eliminar.
A l’hivern o
tardor el més aconsellable és fer un repòs digestiu. Aliments més
concentrats i menys quantitat.
Tota activitat ha
d’anar acompanyada de repòs. Es obvi que mengem massa.
Tenint en compte que
quan el cos no gasta energia per digerir la destina a altres
funcions: neteja, reparació, immunitat,...
Cal una parada, un
dejuni, totes les cultures ho han fet. Consisteix en deixar el cos
sense treball digestiu ni exigència metabòlica. I llavors
l’organisme pot concentrar-se només en eliminar.
Tipus de dejuni:
- Es pot fer diari deixant 14/15 hores sense menjar (dejunis intermitents) Sopar-berenar lleuger i de fàcil digestió i esmorzar tard o no esmorzar.
- Es pot fer setmanal amb un dia a la setmana de fruita (un sol tipus en cada àpat)
- Pot ser també una setmana a base de fruita i verdura crua i algunes llavors.
- També es pot fer d’un dia amb infusions i sucs. Millor el dia de lluna nova (no hi ha lluna)
- Dejuni de 7- 10 dies més estricte cal acompanyament terapèutic.
El fet de permetre
al cos fer una depuració fa que necessiti més oxigenació i això
vol dir més moviment que alhora estimularà els processos metabòlics
i el moviment de fluids interns, com el sistema limfàtic. Caminar 1
hora diària mobilitza les energies estancades.
Per fer una
depuració a través dels aliments cal que siguin nutritius, gustosos
i simples. Així el cos canviarà de manera progressiva.
Per
una depuració de primavera:
- Augment de verdures crues i fruites.
- Augment algues.
- Augment líquids calents depuratius.
- Augment ravenets i naps, augment xampinyons i bolets. Gingebre, all i espècies.
- La base seran les fulles verdes de totes les verdures. Verdures depuratives també són les amargants: carxofes, espàrrecs, remolatxa, endívies, fonoll i api.
- Fruita dolça cuinada, fruita fresca.
- Sucs depuratius.
- Infusions depuratives com te kukicha, dent de lleó, card marià, carxofera, fonoll, menta, camamilla,..
NUTRICIÓ
Quan falta riquesa
nutritiva en l’alimentació el cos necessita ingerir més aliment.
Es menja de més.
Per fer una bona
nutrició que a més ens depuri i ens reequilibri només podem donar
recomanacions personalitzades ja que tots som diferent i els motius
pels quals s’ha acumulat pes o toxicitat poden ser diversos. Hem de
saber les necessitats reals i les capacitats metabòliques.
Es inútil comptar
calories sense tenir en compte la qualitat dels aliments i les
nostres necessitats personals. Tot dependrà de l’estat de salut,
de l’activitat física, de l’edat, del lloc geogràfic, de
l’època de l’any, del nivell energètic, del procés evolutiu,
de les sensacions,...
Per una nutrició
depurativa hem de conèixer el concepte de frugalitat i màxima
eficiència metabòlica.
Que consisteix en donar a l’organisme la màxima quantitat de
nutrients en el mínim volum de menjar. Mínim esforç / mínim
desgast/ mínims residus metabòlics tòxics. (Superaliments)
Es imprescindible
nodrir bé el nostre organisme físic pel seu bon funcionament i per
tenir energia. D’aquesta manera no s’ha de recórrer a
estimulants.
Accions que ajudaran
a que l’aliment ens nodreixi correctament:
- El primer pas és agrair l’aliment que anem a ingerir. Ja que això calma la ment i el sistema nerviós i crea un efecte energètic i vibracional molt positiu sobre l’aliment
- Menjar en bon ambient, calmat, distès, alegre i amb bona companyia,
- Mastegar més farà que l’aliment guanyi nutricionalment.
- No menjar cansats. Si estem cansats abans de menjar una dutxa o descansar una mica o migdiada
- No menjar sense gana
- Reduir les quantitats i mica en mica hi haurà l'hàbit de menjar menys.
- Repòs postpandrial que vol dir després de dinar reposar uns 10 minuts en posició fetal sobre el costat esquerra.
- Menjar aliments vius, frescos i ecològics que aporten més nutrients i son més rics en enzims.
- Una correcte cocció permetrà una millor assimilació dels nutrients de certs aliments que no podem menjar crus: Rics en midó, amb molta fibra,... Els cuinarem en forma de estofats, sopes, cremes, saltejats curts de verdures amb proteines (seità, tofu o tempeh) saltejats llargs de verdures d’arrel. Cereals integrals. Afegir algues i condiments per fer-los més digestibles.
- Per facilitar la digestibilitat de les verdures crues millor consumir-les en forma de sucs, batuts o cremes.
- Cuidar la microbiota intestinal amb probiòtics.
VITALITAT
La vitalitat de
l’organisme ve donada per molts factors. Un és l’alimentació.
L’energia
vital és un ingredient de l’alimentació invisible als
ulls però essencial.
Ens alimentem dels 4
elements: Aire (oxigen), aigua, terra (aliments físics) i foc (sol)
també hi ha un cinquè element que és l'èter i és el nostre cos
energètic que necessita altre tipus d’aliment vibracional.
Dins de la qualitat
dels aliments s’ha de tenir en compte l’ordre dins
l’estructura de l’aliment (grans sencers), el color
(micronutrients, vitamines,minerals,..) La organització de
la vida (ordre) es manté gracies a l’absorció d’ordre (aliments
integrals del medi on vivim)
Els aliments vius
tenen una acció vitalitzant sobre el nostre metabolisme energètic.
Recents investigacions mostren que el factor primordial més
important en la qualitat d’un aliment es la seva energia
solar (fotons). A través de l’aliment absorbim biofotons
(partícules lluminoses) que transmeten a les cèl·lules important
informació biològica per modular processos vitals en el cos.
Els biofotons tenen
una gran força d’organització i regulació que proporciona a
l’organisme major moviment i ordre, lo qual es
tradueix en una marcada sensació de vitalitat i benestar.
Quanta més energia lumínica pugui emmagatzemar un aliment,
major és el seu valor. Per exemple una fruita madurada al sol és
més saludable que madurada artificialment. Per exemple l’alga
espirulina emmagatzema tot l'aspecte solar gracies als pigments,
s’ha vist que acabada de collir és un col·lector d’energia
solar genial. També un gira-sol té aquesta capacitat que transmet a
les seves llavors.
Quanta més llum
contingui un aliment més valor biològic tindrà i menys quantitat
d’aliment haurem de consumir.
Els aliments que ens
aporten més llum i vitalitat són fruites i verdures crues, llavors
i fruits secs activats (remullades). Els germinats i brots tendres.
També tots els grans sencers integrals i llegums ben cuinats o
germinats.
M.Àngels Piqué
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada